2009 m. sausio 23 d., penktadienis

Žiema žiemužė...

Žiema dažniausiai būna ramybės ir poilsio metas... Nebereikia kelis kart per dieną besotėms vilkti vandens, saugoti nuo skersvėjų ar perdidelės kaitros... Betgi, akių nedžiugina jų vešli žaluma ir svaiginantys žiedai. Žinoma, etioliuotus ūglius beleidžiantys stagarai taip pat atrodo romantiškai...
Dabar pats geriausias metas svajoti, dairytis po internetines parduotuves naujų brugmansijų veislių ir formų, įsigyti ir daiginti sėklytes. Bet, reikia nepamiršti ir savo Markizių. Nors ir ilsisi, žiemą jos taip pat ganėtinai įnoringos.

Jei brugmansija žiemoja namuose, šiltoje (geriausia 12-18°C temperatūroje) ir šviesioje patalpoje, geriausia ją laikyti prie pietinio lango, laistyti pagal poreikius kartą ar du per savaitę. Galima kiek patręšti, bet nepersistengti, nes ims smarkiai augti. Per nešus augalą iš lauko į kambarį, ar tiesiog perkėlus į kitą vietą namuose, gali numesti didžiuosius lapus. Tai natūrali reakcija į pasiketusią aplinką. Daugelis brugmansijų gerai jaučiasi namų ar oranžerijos sąlygomis žiemą. Kai kurios B. sanguinea ir B. vulcanikola veislės yra „kambarinės“, sėkmingai žydi ištisus metus.

Jei manote, kad jūsų namų interjero nepuošia toks augalas, ar jam tiesiog neturite pakankamai erdvės, galima nugenėjus nešti į vėsų (geriausia 5-10°C), gali būti ir visai tamsų rūsį, garažą ar sandėliuką. Ten retkarčiais, apie kartą per mėnesį, palieti, kad augalai neperdžiūtų. Tręšti nereikia. Jei bus peršilta, brugmansijos „neužmigs“, augins ištįsusius, etioliuotus bechlorofilius ūglius, taip iššvaistydamos savo gyvybines galias. Tokie ūgliai ne tik neišvaizdūs, bet išnešus į lauką „nudega“ paragavę saulės spindulių. Visgi, praktika rodo, kad ir peršiltai žiemojusios brugmansijos atsigauna, sėkmingai auga ir žydi. Tokiomis rūsio sąlygomis sėkmingai laikosi B. aurea, B. arborea, B. suaveolens, B. sanguinea, B. vulcanicola, B. flava ir jų hibridai. Tik šilumamėgės B. insignis ir B. versicolor gali žiemoti tik šviesoje, aukštesnėje nei +12°C temperatūroje.

Žiemos metu labai svarbu patikrinti, ar augalų nepuola kenkėjai, ypač voratinklinės erkutės, kurios skaniai iščiulps bepradedančius brinkti ir augti pumpurus...

Kaip žinoti, kada įnešti brugmansijas į vidų žiemoti, ir kada išnešti? Tai priklauso nuo temperatūros žiemojimo patalpoje. Kuo joje temperatūra aukštesnė, tuo anksčiau rudenį į tą patalpą reikia perkelti augaliukus ir tuo vėliau pavasarį reikia išnešti į lauką ir atvirkščiai.

Kantrybės belaukiant pavasario...

http://www.engelstrompete.de/site/home.htm
http://www.abads.net/winter/brugmansia_winter.html

Komentarų nėra: