2008 m. rugsėjo 10 d., trečiadienis

Kas tai?

Net tiems, kurie nesižavi įvairiausiais žolynėliais, augalėliais, žydinčios Brugmansijos atrodo nuostabios! Dideli, žaliomis bulvėmis kvepiantys lapai, gal ir nesuviliotų, bet 20-50 cm ilgio svaiginančio kvapo trimito formos žiedais apipiltas kelių metrų dydžio krūmas, visą savo grožį atskleidžiantis vakare, tikrai patrauks praeivio žvilgnį. Labai nekaltai vadinama ir “Angelų trimitu”, ji kilusi iš Pietų Amerikos tropikų, Andų regiono. Gal todėl mūsų platumose atrodo tokia egzotika. O įvairios istorijos paverčia brugmansijas ir šiek tiek paslaptingai magiškais augalais. Pavadintos jos Olandų gamtos mokslų profesoriaus, Sebald Justin Brugmans (1763-1819) vardu. Brugmansijos paplitusios JAV jau nuo seno, tačiau iki pat praeito šimtmečio pabaigos jos nebuvo kolekcininkų mėgstamas augalas, priešingai, ji buvo apibūdinama kaip „Blogio augalas“; kaip kažkas visai nepageidautino sveiko proto žmonių kieme... Įdomu kodėl? papsakosiu apie tai etnobotanikai skirtame rašinyje.
Brugmanisijos pasižymi augumo, lapų formų ir žiedų formų, spalvų ir kvapų ivairove, kuri jautriai kinta priklausomai nuo savitų augimo sąlygų. Skirtingų rūšių žiedai kartu ir labai panašūs, ir labai skirtingi – kaip snaigės – kiekviena ypatinga ir nepakartojama. O šiltais vasaros vakarais žiedai skleidžia egzotiškus, svaiginančius kvapus, suteikiančius sparnus Jūsų svajonėms...
Brugmansijos, kaip ir jų puseserės durnaropės (apie šių giminaičių panašumus ir skirtumus taipogi teks vėliau paplepėti), priklauso bulvinių (Solanaceae) šeimai. Taip pat, kaip ir lietuvaičių mylimos bulvės, pomidorai, tabakas, paprika, petunijos. Tiesa, išvaizda gal kiek ir panašios į šias gėles ir daržoves, bet savo būdu artimesnės kitai giminaitei, magiškąjai Mandragorai (ar pamenate kurtinamai cypiantį augaliuką iš pasakų? Nors jis taipogi labai realus:).

Dar truputėlis sistematikos. Tiesiog privaloma, nors ir nuobodoka dalis.

Karalystė: Augalų (Plantae)
Skyrius: Gaubtasėklių (Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai (Magnoliopsida)
Eilė: Bulviečiai (Solanales)
Šeima: Bulviniai (Solanaceae)
Gentis: Brugmansija (Brugmansia)

Brugmansijos turi dar keletą neoficialių pavadinimų: „Angelų trimitai“, Durnaropės medis, „Angelų ašaros“, Blogio medis, Peruiečių dar vadinamos Toé; Floripondio; Misha; Maricahua; Campana; Borachero; Chuchupanda; Aiipa ir kt.

Yra 7 brugmansijų rūšys,kurios dalinamos į dvi grupes (abi grupės tarpusavyje įprastai nesikryžmina) ir dar kelios hibridinės rūšys.


Brugmansia arborea grupė:
*Brugmansia arborea (L.) Lagerh.– aukštoji brugmansija.
Laukinė, natūrali rūšis. Žiedai vieni trumpiausių, turi ilgokus, riestus ūselius, itin kvapnūs. Lapai ovalūs, ankstyvuosiuose augimo tarpsniuose, arba esant labai gerom augimo sąlygom – šiek tiek karpyti.
*Brugmansia sanguinea (Ruiz et Pav.) D. Don – raudonoji brugmansija.
„Minkšti“, plaukuoti jauni lapai, stiebai. Jaunų augalų lapai retai dantyti, vėliau – beveik lygiakraščiai. Žiedas vamzdelio formos, išsiskleidžia neplačiai.
*Brugmansia vulcanicola
Lapai nedideli, su retais plaukeliais, šviesoje blizgiais. Žiedo vainikėlis vamzdiškas, skeltas į 1-3 dalis, žiedai gelsvi, rausvi, raudoni.

Brugmansia aurea grupė:
*Brugmansia aurea Lagerh. – auksuotoji brugmansija
Lapai kartais padengti retais, smulkiais plaukeliais, jaunų augalų stambiai dantyti, o subrendusių – lygiakraščiai. Žiedai 15-25 cm ilgio, nusvirę, kai kurie tiesiog horizontalioj padėty. Taurelė padalinta į 5 segmentus, šios rūšies brugmansijų vainiklapiai užsibaigia ilgiausiais ūseliais.
*Brugmansia ×insignis (Barb. Rodr.) Lockwood ex R. E. Schult. – rausvoji brugmansija
Natūralus [(B. suaveolens × B. versicolor) × B. suaveolens] hibridas
*Brugmansia suaveolens (Humb. et Bonpl. ex Willd.) Bercht. et J. Presl – kvapioji brugmansija
Gležnas vainikėlis, jautrios lietui. Žiedai nusvirę, žvelgia žemyn. Vainiklapių ūseliai trumpi, iki 3 cm. Šios rūšies rausvos, geltonos ir baltos brugmansijos labiausiai paplitę mūsų kraštuose. Po truputį ir kitos, dažniausiai hibridinės rūšys iš užsienio atkeliauja...
*Brugmansia versicolor
Jautresnės už kitas – reikia aukštesnės temperatūros ir drėgmės. Ilgiausi žiedai: 25-50 cm. Žiedai pirmąją dieną balti, po to įgyja tikrąją spalvą. Žydi apie 3-4 dienas.

Hibridai:
Brugmansia ×candida Pers.– baltoji brugmansija. B. aurea × B. versicolor hibridas
Brugmansia x flava. B.arborea x B.sanguinea hibridas.
Žiedas vamzdiškas, lapai padengti plaukeliais, nekvepia.

Norėčiau jus pradžiuginti nerealiais jų žiedeliais. Bet, laikantis šiokių tokių moralinių principų, nuotraukos – tik mūsų kieme pražydusių brugmansijų. Foto papildysiu, pasigirsiu, pražydus kiekvienam naujai isigytam gėliukui. Paisydama autorinių teisių, tik rekomenduoju pasidairyti po didžiulę jų įvairovę: http://www.abads.net/Gallery/

Įdomesni pasiskaitymai, brugmansijų rūšys. Angliškai, bet sužavės ir vien tik paveikslėliai:
http://www.a1b2c3.com/drugs/var006.htm
http://www.abads.net/abadssitemap.htm
http://www.brugmansia.us/
Iki greito!

2 komentarai:

Anastácio Soberbo rašė...

Hello, I like this blog.
Sorry not write more, but my English is not good.
A hug from Portugal

Olá, goût très du Blogue.
Excuse ne pas écrire plus, mais mon français n'est pas bon.
Une accolade depuis le Portugal

Surrow-Hansen.Com rašė...

Thanks for a great blog about Brugmansia. I really enjoy your information as well as your photos :)

Tonny Surrow